Sharp PC-Z1 - нов смартбук с Ubuntu

Японската компания Sharp ще пусне на пазара ново устройство с възможностите на мобилен компютър, но с размери по-скоро колкото на телефон. NetWalker (известен и като PC-Z1) ще представлява устройство с размери 161.4 x 108.7 x 19.7 ~ 24.8 мм и тегло 409 грама, оборудвано с 5-инчов дисплей с разделителна способност 1024х600 точки - колкото и на масовите umpc в момента (което ме навежда на мисълта, че взирането в дисплей с толкова дребни точки може и да не е много комфортно).

Процесорът ще е Freescale i.MX515 работещ на 800 MHz и произведен по архитектурата на ARM Cortex-A8. Оперативната памет ще е 512 MB, a данните ще се съхраняват на 4 GB флаш памети - за разширение на този обем ще може да се използва предвидения microSDHC слот. Свързаността с външния свят е осигурена с Wi-Fi мрежа 802.11 b/g и USB конектори. За момента обаче няма информация за 3G връзка. Клавиатурата ще е QWERTY с размер 68% от такава на настолен компютър. При работа на батерия NetWalker ще издържа цели 10 часа с едно зареждане.

Интересното е, че Sharp са решили да използват Ubuntu Linux като операционна система, което изглежда добър избор - компанията твърди, че стартирането на устройството отнема 3 секунди, след което то е готово за работа.

Продажбите ще стартират в Япония, като цената там ще е равностойността на 479 USD.

[Източник: engadget.com]