Ubuntu 10.04 'Lucid Lynx' влиза в бета

Една от най-разпорстранените Linux дистрибуции - Ubuntu излезна с бета на задаващата се версия 10.04 'Lucid Lynx'. Финалната версия трябва да се появи на бял свят на 29 април.

Промените в тази версия ще са насочени към социалната интегрираност на работното пространство и промяната на облика с по-привлекателен за потребителя. Постигането на първата от тези цели ще се дължи на интегрирането на MeMenu, което използва микроблогинг клиента Gwibber за следене на кратки съобщения и блогове. На практика това означава, че потребителите ще имат интегрирана поддръжка на twitter, identi.ca, Facebook и други в самата работна площ на своя компютър.

Самия изглед на работната площ и целия облик на Gnome също търпят промяна и от графичната визия в кафяви тонове се преминава към вариант, който според Canonical е вдъхновен от светлината.

Ubuntu ще интегрира в себе си и онлайн магазин за музика, който Canonical ще пусне скоро - Ubuntu One (или за кратко U1 - нещо като първата версия на U2 :-) ). Удобството за потребителите ще идва от възможността за директно закупуване на музика от плейъра Rhythmbox.

Lucid Lynx ще бъде LTS версия, което означава, че Canonical ще предоставя ъпдейти за нея за период от 3 години, докато междинните версии разполагат с ъпдейти за година и половина. Ядрото на сиситемата ще бъде версия 2.6.32.9, графичната среда ще е с X.org 7.5 и Gnome 2.28; приложенията ще включват OpenOffice 3.2 и Mozilla Firefox 3.6 при която търсачката по подразбиране вече няма да е Google, а Yahoo!.

Повече информация за Ubuntu 10.04 има на сайта на Ubuntu.

[снимки от http://www.webupd8.org/2010/03/ubuntu-1004-lucid-lynx-beta-1-released.html]

Галерия: