Ubuntu

Ubuntu 10.04 'Lucid Lynx' влиза в бета

Една от най-разпорстранените Linux дистрибуции - Ubuntu излезна с бета на задаващата се версия 10.04 'Lucid Lynx'. Финалната версия трябва да се появи на бял свят на 29 април.

Промените в тази версия ще са насочени към социалната интегрираност на работното пространство и промяната на облика с по-привлекателен за потребителя. Постигането на първата от тези цели ще се дължи на интегрирането на MeMenu, което използва микроблогинг клиента Gwibber за следене на кратки съобщения и блогове. На практика това означава, че потребителите ще имат интегрирана поддръжка на twitter, identi.ca, Facebook и други в самата работна площ на своя компютър.

Галерия: 

Sharp PC-Z1 - нов смартбук с Ubuntu

Японската компания Sharp ще пусне на пазара ново устройство с възможностите на мобилен компютър, но с размери по-скоро колкото на телефон.

Учи Свободен с Убунту Мини издание 3.0

С известна доза гузност признавам, че до момента не бях забелязал, че прекрасния проект "Учи свободен с Убунту" се е сдобил и с версия, оптимизирана за нетбук.

Две хубави ръководства за Linux

Попаднах на две приятни ръководства за настройка на току що инсталиран Linux (по-точно за Fedora 11 и Ubuntu 9.04), които могат да са полезни както за по-начинаещи потребители, така и за напреднали - най-малкото като лист за напомняне какво е добре да се направи.

Ето и ръководствата:

Ubuntu 9.04 вече е с първа бета

Canonical обявиха появата на първата бета версия на Ubuntu 9.04, известна с кодоводо си има Jauny Jackalope. В контекста на ултрамобилните компютри това означава подобрена поддръжка за използвания от тях хардуер.