Intel Atom

Pine Trail ще се сдобие и с DDR3 поддръжка

През третата четвърт на тази година се предвижда в процесорите Atom на Intel от поколението Pine Trail да се въведе поддръжка за още по-бързи памети - DDR3.

Очакват се два процесора с моделни номера N455 и N475 с тактови честоти съответно 1,6 GHz и 1,83 GHz. Максималната разходвана енергия ще остане същата спрямо пуснатите на пазара в началото на настоящата година N450 и N470 - 5.5 W и 6.5 W съответно.

Разбира се, новите процесори ще дадат повод на производителите да обновят продуктовите си линии с някой и друг нов нетбук точно преди празничното пазаруване.

Кой колко може: Atom срещу Neo срещу Nano

Време беше да се появи някой (пък дори и не особено подробен) тест за разликите в производителността на 3-те процесора, които се очертава да водят битка за сърцата на потребителите на ултрамобилни решения. Cnet.com са направили точно такъв тест, който показва в основни линии как се държат три различни модела компютри - всеки оборудван с различен процесор.

Следващото поколение Intel Atom е планувано за Q3 2009

На японския сайт PCWatch се появи карта за развитието на процесорите на Intel за ултрамобилни компютри и MID. Както можете да видите на картинката, очаква се следващото поколение да се появи приблизително по това време следващата година.

Computex 2008: триумф на Intel Atom и umpc

Изглежда че тазгодишното изложение в Тайпе, Тайван - Computex 2008 - ще се превърне в меката на ултрамобилните устройства. Intel обявиха търговската наличност на Atom процесорите, а само преди няколко дни и VIA показаха на света най-новия си енергоефективен процесор Nano.

Галерия: 

Intel Atom се задава - първо в GigaByte M528

Gigabyte M528 ще се бори за титлата "пръв на пазара с Intel Atom процесор" - моделът вече е наличен за предварителни поръчки, появика се (макар и все още оспорвани) спецификации и цена.

Стилния компютър влиза в разбиранията ни за ултрамобилен, но определено не е евтин - в Европа цената му се очаква да е от порядъка на 950 Евро. Макар на пръв поглед това да изглежда ужасно много, ето малко спецификации: